zondag 4 september 2016

Kan ik het nog wel?

Deze vraag komt opzetten aan het einde van elke herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie en vooral aan het einde van de zomervakantie: kan ik het nog wel? Deze vraag brengt me elke keer aan het twijfelen en soms zelfs aan het huilen. Wat als ik de verkeerde keuze heb gemaakt? Wat als dat lesgeven echt niks voor mij is? Kan ik niet beter weer kiezen voor een baantje bij de supermarkt? Dat ik de laatste week van de zomervakantie standaard last heb van nachtmerries is toch een heel duidelijk voorteken?

Afgelopen week, toen ik een cursus volgde, werd ik gerustgesteld. Ik bleek namelijk niet de enige docent met dit soort vragen te zijn. De collega die naast me zat biechtte op dat ze zichzelf precies hetzelfde afvroeg, en toen zij eenmaal begon over haar twijfels, sloten er steeds meer collega's aan.

'Oh, dat heb ik ook!'
'Ja, ik ook! Af en toe word ik badend in het zweet wakker, zo erg zijn die nachtmerries.'
'Elke laatste zondagavond van de vakantie stel ik mezelf ook die vraag, of ik het nog wel kan. Maar als ik dan weer voor de klas sta, snap ik niet waarom ik mezelf dat afvroeg.'

Enerzijds is het een geruststelling dat ik hier niet de enige in ben, maar ik vraag me wel af waar deze twijfels bij mij en mijn collega's vandaan komen. En is het zo dat alle docenten twijfelen aan hun kunnen? Voeren we allemaal een toneelstukje op als we voor een groep met dertig leerlingen staan? Is er eigenlijk een docent die wel honderd procent overtuigd is van zijn eigen kunnen?

Heb ik een volger die in het onderwijs werkt en nog nooit van deze twijfels last heeft gehad? Ik ben benieuwd.

Liefs!
 


2 opmerkingen:

  1. Je schrijft: "Wat als dat lesgeven echt niks voor mij is?". Dat klinkt alsof je er nog geen ervaring mee hebt, terwijl je toch al jaren goed les geeft. Waarom is/zijn je ervaring(en) niet overtuigend?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 'Oh, dat heb ik ook!'

    'Elke laatste zondagavond van de vakantie stel ik mezelf ook die vraag, of ik het nog wel kan. Maar als ik dan weer voor de klas sta, snap ik niet waarom ik mezelf dat afvroeg.'

    Inderdaad, heel herkenbaar. Ik heb het ook als ik het gewoon super druk heb en merk dat mijn lessen daaronder lijden. Of als het even niet zo loopt als je wilt. Allemaal mee leren omgaan denk ik.. Reactie hierboven: het heeft er niet mee te maken met hoe lang je al lesgeeft volgens mij.. Twijfel is er altijd. Zelfs die extreme twijfel 'was het wel iets voor mij'. Maar als je je al een paar jaartjes staande houdt en geniet.. Zegt genoeg!!

    BeantwoordenVerwijderen