Contact

Heb je iets te vragen of iets op te merken?

Je kunt me op verschillende manieren bereiken.
 • Laat een reactie achter op één van mijn blogposts.
 • Stuur een e-mail naar elselinesnelten[at]gmail.com
 • Volg me op Twitter: @ElselineSnelten
Liefs!

11 opmerkingen:

 1. Wilt u een stuk schrijven over de docentenvergadering? Hoe gaat dat eigenlijk?
  - Worden alleen de kinderen met een onvoldoende op het rapport besproken of ook kinderen waar zorgen over zijn.
  - Word er geroddelt over leerlingen?
  - Worden er dingen besproken die een leerling in een mentorgesprek heeft verteld?
  - Hoelang duurd het ongeveer per leerling / klas?

  alvast bedankt !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Anoniem,
   Uit jouw reactie krijg ik het idee dat je zelf een leerling bent en dat je nieuwsgierig bent of er over jou wordt "geroddeld" op een rapportvergadering, of heb ik het mis? Wellicht dat ik er nog eens uitgebreid over ga schrijven, maar ik kan alvast verklappen dat er over alle leerlingen gesproken wordt.
   Groetjes,
   Elseline

   Verwijderen
  2. Hoi Elseline,
   Ik ben inderdaad een leerling, maar ik vraag me niet af of er specifiek over míj 'geroddeld' word hoor. Ik ben wel erg benieuwd hoe het nou allemaal in zijn werk gaat. Verder, topblog! Ga vooral door, superinteressant allemaal!

   groetjes

   Verwijderen
 2. Ik bedoel de rapportvergadering (de vergadering die een paar keer in het jaar plaatsvindt)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Elseline,

  Wat leuk dat je over je ervaringen blogt!

  Ik ben een 1e jaars student aan de lerarenopleiding Wiskunde 2e graads (Fontys). Voorheen heb ik jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt. Dat was ook erg leuk en er is voldoende uitdaging, maar ik miste passie. Ik ben momenteel een carriereswitch aan het maken omdat ik graag het onderwijs in wil. Ik vind het leuk om met jongere mensen te werk en ze daarbij te coachen en te begeleiden. Waarom wiskunde, omdat wiskunde mijn favoriete vak was in mijn middelbare schooljaren.

  Ik ben je blog tegengekomen op het internet toen ik informatie aan het opzoeken was omtrent lesgeven. Ik vind je blog erg interessant en leerzaam. Ik begrijp heel goed waarom je anoniem blogt. Ik ben van plan om een website te maken (dat is een beginnende hobby van me) waarbij ik ook mijn (toekomstige) stage-ervaringen wil plaatsen. Ook wil ik links opnemen over interessante websites over wiskunde die mij tijdens mijn studie ten goede komen. Als je het goed vindt wil ik een verwijzing naar je blog opnemen. Mijn doel is kennis en ervaring delen.

  Ik verneem graag van je.

  Groeten,
  ´lerares in opleiding´

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Anoniem,

   Sorry dat het zo lang stil is gebleven, het is me helemaal ontschoten om te reageren. Ik zou het heel leuk vinden als je mijn blog opneemt op jouw eigen website. Ik ben heel erg benieuwd naar je ervaringen en ik zou ook heel graag jouw link willen, als je site in de lucht is. Dan kan ik ook nog wat van jou leren!

   Groetjes,
   Elseline

   Verwijderen
 4. Beste Elsine,

  Ik ben een 3e jaars Onderwijsassistent en loop nu mijn laatste stage op het voortgezet onderwijs bij alle havo en vwo klassen.
  Omdat ik een 3e jaars ben vond de team leidster van H/V het een goed idee om mij ook inval lessen te laten doen. Erg leuk allemaal maar eigenlijk wordt ik een beetje in het diepe gegooid. Dit omdat ik verder geen begeleiding heb maar volledig zelfstandig werk. mijn enige begeleiding is bij het assisteren van lessen waarbij ik ook om feedback vraag.

  Maar mijn vraag, wat zijn goede manieren om een les te beginnen en een klas te verwelkomen? elke keer zijn het nieuwe klassen voor mij dus ik ken de namen niet en hun kennen mij niet. Daardoor kom je snel in een test fase van leerlingen. wat ik graag wil vermijden. Maar ik wil mijn les niet streng beginnen maar duidelijk. dus zoek ik een duidelijk les opening. Dus heb je tips en tricks voor mij ?

  Met Vriendelijke Groet,

  A.D.
  3e jaars Onderwijsassistent

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi A.D.,

   Poe, wat een lastige vraag! Het zet me al een kwartier lang aan het denken, maar ik kan het perfecte antwoord niet vinden. Logisch, want er is ook geen perfecte manier voor. Ik ga er de rest van de dag over nadenken, ik sla alle verzonnen tips op in mijn geheugen en dan krijg je vanavond een uitgebreider antwoord terug. :-)

   Groetjes,
   Elseline

   Verwijderen
  2. Hallo A.D.,

   Hierbij weer een reactie met wat tips. Ik vind het erg lastig om dé manier te verzinnen, maar ik heb wat kleine tips waar je misschien iets aan kunt hebben. Ik kan niet garanderen dat het werkt, maar je kunt het natuurlijk altijd proberen.

   - Wees duidelijk, volg de regels van de school. Het is misschien verleidelijk om het een en ander door de vingers te zien om confrontaties te voorkomen of om aardig gevonden te worden, maar vaak willen leerlingen juist een docent die rechtvaardig is.
   - Wees ook duidelijk in de instructie. Zorg dat de leerlingen iets te doen hebben tijdens het invaluur. Bij ons op school hebben ze werkbladen voor dit soort lessen, maar ze moeten ook altijd een leesboek bij zich hebben. Is dat op jouw school niet de regel? Zorg dan zelf voor werkbladen, zodat ze in ieder geval een uurtje zoet zijn. Werkbladen kun je gemakkelijk op internet vinden.
   - Zorg voor een paar opties waar de leerlingen uit kunnen kiezen. Zorg ervoor dat ze zich niet hoeven te vervelen en probeer ook opties aan te bieden die enigszins leuk of nuttig zijn. Is een werkblad niet interessant of uitdagend genoeg voor ze? Laat ze huiswerk voor een ander vak maken, laat ze een verhaal schrijven of laat ze een tekening maken. Als de leerlingen iets te doen hebben waar ze ook zin in hebben, voorkomt dat een hoop gezeik.
   - Maak duidelijk wat wel mag en wat niet, maar houd je er ook consequent aan. Mogen ze alleen met degene naast hen praten, mogen ze zich ook omdraaien naar de achterburen, mogen ze door de klas lopen of moeten ze geheel zelfstandig werken? Vertel de leerlingen wat je wilt, wat wel mag en wat niet mag.
   - Je zult de leerlingen wellicht vaker terugzien (in de wandelgangen of bij een volgend invaluur). Probeer een positieve houding aan te nemen en eventueel een band met ze aan te gaan. Ga de les positief tegemoet, dan zullen de leerlingen zich eerder aan jouw regels houden. Een glimlach kan veel doen met een mens.
   - Stop geen energie in het leren van de namen. Tenzij je perfect bent in het onthouden van namen op de korte én lange termijn natuurlijk, maar anders is het verspilde moeite. Wat je eventueel kunt doen, als je toch graag de namen van de leerlingen wilt weten, is ze een naamkaartje laten maken. A4-tje, naam erop schrijven en dit voor hun neus zetten. Wat je ook kunt doen, is gebruik maken van een plattegrond, mits deze er is. Bij ons zit iedereen op een vaste plek, maar dat is helaas niet op alle scholen zo. Eventueel zou je zelf een plattegrond kunnen maken, als je graag de namen van alle leerlingen wilt weten. Je kunt ook een leerling een plattegrond laten maken. Dit gaat vaak een stuk sneller en dan heeft diegene in ieder geval een nuttige taak!
   - Neem, naast een positieve, een zelfverzekerde houding aan. Zorg dat je zichtbaar bent, zorg dat ze weten wie "de baas" is, laat jezelf zien (en horen). Ooit schreef ik een artikel over het dragen van nette/zakelijke kleding. Wanneer je kleding draagt waar je jezelf zelfverzekerd in voelt, zul je dit ook uitstralen op de klas.

   Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad. Ik ben benieuwd hoe je invallessen gaan. Laat nog eens iets van je horen, als je wilt. :-)

   Groetjes,
   Elseline

   Verwijderen
  3. Beste Elseline ( Nu wel met de e er tussen ;) )

   Bedankt voor het snelle antwoord. Er zit veel nuttigs tussen wat op mijn lijstje gaat komen! van Sommige had ik al eerder gehoord maar sommige ook niet.

   Jammer genoeg hoeven leerlingen geen leesboek mee te hebben naar school, dat zou het inderdaad wat makkelijker maken.

   Ik ga proberen zoveel mogelijk tips te gebruiken in mijn invaluren.

   Met Vriendelijke Groet,

   A.D.

   Ps. Ik zal zeker meelezen op dit blog vol handige tips!

   Verwijderen
 5. Hoi Elseline,

  Wat een leuke blog heb je! Ik ben dit jaar begonnen aan een studie docent Engels en ik vind het leuk om als toekomstige docent je ervaringen te lezen. De ups en de downs. Ik vraag me alleen wel eens af hoe ik later contact ga leggen met mijn leerlingen, ik ben namelijk een heel erg introvert type. Natuurlijk leer je allerlei pedagogische technieken tijdens de opleiding, maar het bewust gebruiken van een techniek lijkt mij nogal onnatuurlijk en dus averechts werken. Hoe pak jij het aan? Het opbouwen van een band met een nieuwe groep leerlingen?

  Groetjes Liesbeth

  BeantwoordenVerwijderen