maandag 12 november 2012

De stem

Om inspiratie op te doen voor een nieuwe informatie blog surfde ik naar de website van Straks voor de klas. Hierop kwam ik een interessante alinea tegen.

Een leraar vergt net zoveel van zijn strottenhoofd als een profvoetballer van zijn knieƫn. Het verschil is dat een topsporter medisch goed wordt begeleid, terwijl een leraar pas bij een arts terechtkomt als zijn stem het al heeft begeven. Als docent ben je een beroepsspreker, en je belangrijkste instrument is je stem. Wees er zuinig op!

Zelf heb ik nooit last gehad met problemen met mijn stem en ik ben zelden ziek (als in: verkouden, last van mijn keel, stem kwijt…). Misschien komt dat wel doordat ik redelijk wat (water) drink op een dag waarop ik voor de klas sta.

Hoewel leerlingen niet mogen drinken binnen het lokaal, doe ik dat wel. Als ik tijdens een lesuur veel heb gepraat, bijvoorbeeld bij een lang stuk theorie of bij een hele vervelende klas (waarbij ik ook nog eens veel mijn stem moet verheffen), merk ik wel eens dat ik te veel heb gevraagd van mijn stem. Voor dit soort momenten heb ik altijd een flesje water in mijn tas dat ik rustig leegdrink terwijl de leerlingen verder gaan met wat ze aan het doen zijn. Daarbij drink ik tussen de lessen door aardig wat kopjes thee. Meestal groene thee, omdat dit een stuk beter is dan normale thee. Als ik toevallig in de buurt ben van mijn kluisje, wil het ook nog wel eens zo zijn dat ik er wat honing doorheen roer. Niet alleen omdat het lekker is, maar ook omdat het goed schijnt te zijn voor je keel.

Ook op straks voor de klas staan wat tips om je stem in tact te houden. De meest interessante tips staan hieronder, verteld in mijn eigen woorden:
-       Niet roken! Voor veel mensen is dit makkelijker gezegd dat gedaan, daar kan ik me best iets bij voorstellen, maar echt: roken komt je stem niet ten goeden.
-       Voorkom stress. Stress is een belangrijke oorzaak van stemklachten. Mocht je merken dat je in een periode gestrest bent, pak dit dan aan. Praat er met iemand over, schrijf het van je af of zorg op een andere manier dat je er vanaf komt.
-       Gebruik in plaats van je stem andere middelen om de klas tot orde te roepen. Klap in je handen, fluit tussen je vingers (jammer dat ik dat niet kan!), blaas op een fluitje of verzin iets anders. Complete stilte wil bij sommige klassen ook nog wel eens helpen.
-       Probeer vanuit je buik te ademen in plaats van vanuit je borst. Op deze manier vraag je minder van je stembanden.

Mocht het toch zo zijn dat je (langdurig) last krijgt van je stem, laat het dan onderzoeken. 

Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten