maandag 3 december 2012

De mobiele telefoon

Over schoolregels gesproken… De mobiele telefoon is ook zo iets. Op elke school worden daar harde regels over gemaakt. Op de ene school mag je de telefoon alleen buiten de lokalen gebruiken, op de andere school mag dit alleen buiten het gebouw. Er zijn zelfs scholen waar de mobiele telefoon niet eens naar binnen mag, maar waar de leerlingen de telefoon zelfs thuis moeten laten. Dat zijn nog eens harde eisen.

Ook op mijn werk zijn ze redelijk streng over de mobiele telefoon. Deze mag alleen in de aula en op het schoolplein zichtbaar zijn. Als de telefoon elders wordt gezien door de docenten is het aan de docent om deze direct af te pakken en ervoor te zorgen dat deze – in een envelop met naam en klas – bij de afdelingsleider terecht komt. Of dat nu in een leslokaal gebeurt of in de wandelgangen. Best streng, maar wel ontzettend fijn. Wat er vooral prettig aan is, is dat de leerlingen weten dat hun mobiel wordt afgepakt zodra deze in het zicht is van een docent. Ook weten ze de consequenties ervan: je blijft diezelfde middag twee uur langer op school.

In de weken dat ik nu aan het lesgeven ben heb ik slechts één keer een telefoon afgepakt van een leerling. En niet eens omdat hij stiekem onder zijn tafel met een telefoon zat te spelen, maar omdat hij heel uitbundig aan het filmen was in mijn lokaal. Toen ik zijn mobiel naar de afdelingsleider bracht, reageerde hij ook totaal niet verbaasd.

Tijdens de lessen denk ik nog wel eens een leerling te kunnen betrappen op het gebruik van de mobiele telefoon onder de tafel, maar zodra ik van iets dichterbij ga kijken, blijkt dat een rekenmachine te zijn. Ik vraag me dan wel eens af wat ze met een rekenmachine stiekem onder de tafel doen, maar daar zullen ze ongetwijfeld een goede reden voor hebben. Ook zie ik af en toe wel eens leerlingen op de gangen met hun telefoon staan. Op sommige momenten doe ik gewoon mijn oogkleppen op en doe ik alsof ik niets zie. Als ik wel in mijn “docentenbui” ben, dan spreek ik de leerlingen erop aan. Als het leerlingen zijn die ik ken, dan zou ik de telefoon afpakken, maar bij leerlingen die ik zelf niet heb, geef ik ze een waarschuwing.
“Het is dat ik zo aardig ben, maar de volgende keer pak ik hem gewoon af. Vertel wel even wat je naam is en in welke klas je zit, gewoon… voor de zekerheid.”
Ach, soms moet je gewoon even een goede indruk achterlaten bij de leerlingen!

Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten