woensdag 20 februari 2013

Tip: Ga niet aftellen (#14)

Ik heb er een tip uit het hoofdstuk “vakantiekriebels” bij gepakt, dat leek me voor dit moment wel heel toepasselijk. Ik kijk namelijk al sinds vorige week uit naar de vakantie en dit steek ik niet onder stoelen of banken.

Hoofdstuk 6, tip 3: Ga niet aftellen
Laat de leerlingen niet merken dat je zelf ook geen zin meer hebt. En ga zeker niet de weken aftellen tot het einde. Dan verliezen ze hun interesse en motivatie. Zorg dus, net als anders, dat leerlingen precies weten waar ze aan toe zijn. Kinderen zijn juist in de zomertijd gebaat bij rust en regelmaat.

In de tip hebben ze het natuurlijk over de zomervakantie, maar wat ik altijd doe is de weken tellen tot de volgende vakantie. Volgende week is er voorjaarsvakantie en daar kijk ik al een poosje naar uit. Niet alleen omdat ik behoefte heb aan weer een paar dagen vrij, maar omdat dit ook echt een vakantie wordt waarin ik me helemaal ga ontspannen. Ik heb namelijk drie dagen een hotelletje geboekt met daarbij een dagje wellness. Heer-lijk! (Denk ik, ik heb nog nooit zoiets gedaan…)

Ik merk dat ik niet de enige ben die hieraan toe is. Het is nu de tijd van het jaar dat de leerlingen aan het opgeven zijn en niet meer willen. De resultaten worden minder, het huiswerk wordt af en toe “vergeten” en in de les hangen ze erbij als zoutzakken. Het is niet zo dat ik continu roep dat we nog maar zoveel dagen hoeven. Dat zou inderdaad de leerlingen demotiveren en dat snap ik ook wel. Wat ik wel doe is de leerlingen proberen nog even mee te trekken. “Ach, kom op, je hoeft nog maar drie dagen naar school. Daarna kun je weer even ontspannen.” Dit helpt bij hen, maar ook bij mij. Het zijn even de laatste lootjes, praat ik mezelf dan toe. Nog even volhouden en ik kan ook weer ontspannen.

Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten