zondag 15 september 2013

Raadsels in de klas

Ooit, in een ver verleden (vorig jaar dus…) had ik iets bedacht. Ik weet niet eens meer wanneer dat was en wat de titel was van de blog. Ik ga het ook niet opzoeken, want ik ga het hier toch herhalen. Het ging om het afsluiten van de les en hoe je dat leuk en/of anders kan maken dan alleen ‘Doei, tot morgen’ te zeggen.

Ik had me voorgenomen om elke les, of in ieder geval zo nu en dan, mijn les af te sluiten met een raadsel. De reden daarachter is dat de leerlingen zo benieuwd zijn naar het antwoord dat ze weer zin hebben in de volgende les. Het zijn natuurlijk pubers, dus zo heel benieuwd zullen ze niet zijn en zin hebben in een wiskundeles is wel heel overdreven. Maar ik denk dat er toch wel wat leerlingen hiermee aan de slag zullen gaan.
Tot op heden heb ik nog geen raadsel aan het einde van de les gegeven. Want zo gaat dat bij mij, met die voornemens. Maar vorige week besloot ik dat het er echt van moest komen. Ik zocht op internet naar leuke raadsels, ik pakte mijn scheurkalender van ‘Volgens Bartjens’ erbij en ging aan de slag.

Ik heb wat leuke raadsels opgeschreven en me voorgenomen (oei, gevaarlijk woord!) om elke donderdag – dat ik de laatste dag van de week dat ik de leerlingen zie – een raadsel mee te geven. Ik zie de leerlingen op dinsdag weer, dus dan hebben ze ruim de tijd om ermee te puzzelen.
Inmiddels heb ik mijn leerlingen ook op de hoogte gebracht van mijn Facebookpagina. De pagina is eigenlijk bedoeld voor belangrijke dingen, maar ik zou natuurlijk ook op donderdag de raadsels hierop kunnen zetten. Wow, wat een goed idee van mezelf!

Ik ben heel benieuwd hoe dit gaat uitpakken, ik ga er komende week mee beginnen. Uiteraard zal er binnenkort, als ik het een paar keer heb uitgevoerd, een vervolg op deze blogpost komen.

Liefs!

P.S. Zet tussen de cijfers 987654321 bewerkingstekens (+, -, ×, : en haakjes) zodat de uitkomst 2013 is. Succes!

3 opmerkingen:

 1. Erg leuk. Doe dit ook regelmatig alleen dan in een groep 7/8. Succes ermee, en als je nog raadsels hebt ik hoor ze graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist dat ik afgelopen donderdag iets vergeten was... Het meegeven van een raadsel! Ik ga het direct in mijn agenda zetten. Dinsdag heeft een van mijn klassen een toets. De leerlingen die eerder klaar zijn, kunnen eens flink puzzelen op het raadsel dat onder mijn blogpost staat.

   Ik zal over een tijdje de raadsels op mijn blog zetten die ik tot dan toe heb meegegeven aan de leerlingen.

   Verwijderen
 2. Beste Elseline,

  leuk dat je hier zo enthousiast schrijft over raadsels in de klas. Ik heb sinds kort 21 talige raadsels in een ebook gezet dat leerkrachten gratis kunnen aanvragen op mijn website. Misschien ook interessant voor de bezoekers van deze post.

  http://www.rudolfroos.nl/gratis/ebook-21-raadsels-voor-in-de-klas

  BeantwoordenVerwijderen