woensdag 5 maart 2014

Tip: Bereid je lessen goed voor (#36)

Op de lerarenopleiding leer je om je lessen tot in de puntjes voor te bereiden, inclusief formulieren van drie pagina’s lang, inclusief het opnoemen van de leerdoelen, inclusief het opsommen van de voorkennis en inclusief het noteren van je POP, je persoonlijk ontwikkelingsplan, oftewel: je aandachtspunten. Ik werd er moe van, maar ik snap de lerarenopleiding wel.
Hoofdstuk 9, tip 10: Bereid je lessen goed voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Een goede voorbereiding van de lessen geeft jou zekerheid. En die straal je uit. Daarmee versterk je je leiderschap.

Jong geleerd is oud gedaan, zullen we maar zeggen. Als je op de opleiding meteen al leert om lessen (tot in de puntjes) voor te bereiden, dan zal je dat later automatisch ook doen. Niet met hele schema’s, waarbij je elk gesproken woord gaat analyseren en reflecteren, maar de belangrijkste dingen neem je wel mee in de voorbereiding. Wat ga je die les doen? In welke werkvorm gaan de leerlingen aan de slag? Wat moeten de leerlingen die les geleerd hebben voordat ze het lokaal uitlopen? Bewust of onbewust, iedereen houdt zich daar mee bezig.

Ik merk het ook meteen als ik een keer een les niet heb voorbereid, bijvoorbeeld omdat ik een les ziek ben geweest en niet precies weet wat ik ga behandelen. Als ik niet weet wat de leidraad van de les is, raak ik de kluts kwijt. Ik weet echt niet wat ik aan het begin van de les moet zeggen tegen de leerlingen, ik weet niet in welke volgorde ik de theorie, de voorbeelden en het zelfstandig werken toe ga passen en ik struikel enorm over mijn woorden. Het is niet zo dat ik normaal gesproken elke zin van tevoren uitschrijf, zodat ik precies weet wat ik ga zeggen, maar ik zorg wel dat ik precies weet wat de belangrijkste dingen van de theorie zijn, welke voorbeelden ik kan gebruiken enzovoorts.

Zonder het voorbereiden van de lessen sta ik ook heel onzeker voor de klas, mede door de bovengenoemde punten. Het voorbereiden van een les kost niet heel veel tijd, maar je plukt er wel de vruchten van. Aan de ene kant doordat je zekerheid uitstraalt, zoals in de tip beschreven staat, maar aan de andere kant ook omdat het me de hele dag door op de been houdt. Als ik één les niet heb voorbereid, ben ik de rest van de dag uit mijn doen. En dat willen we niet hebben.

Liefs! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten