maandag 12 mei 2014

Klas 1B

Ook vandaag weer een stukje over één van mijn brugklassen, die ik vandaag 1B noem. Deze klas is helaas minder leuk dan klas 1A.

Ik ga meteen met de deur in huis vallen: klas 1B is de klas waar ik absoluut de minste klik mee heb. Er wordt wel eerst beweerd dat je havo-docenten en vwo-docenten hebt. Wat dat betreft ben ik absoluut een havo-docent. Klas 1B zit vol met kinderen die naar het vwo gaan, terwijl mijn andere brugklassen toch meer havo-leerlingen heeft. Met die leerlingen heb ik ook een betere klik.
Ik zie er altijd wel tegenop om deze klas les te geven. Soms lijkt het alsof ik tegen een muur praat. Er is heel weinig interactie en het grapje, het dolletje, het lachje dat ik met andere klassen tussen de theorie door doe, dat heb ik niet met deze groep. Weinig humor, heel serieus, heel op zichzelf.
Natuurlijk zitten er ook leuke kinderen in deze groep, al zijn het er maar weinig. Er is één jongen die het vaak heeft over de voetbalclub van de stad waar ik woon. ‘Ze hebben weer verloren, mevrouw,’ zegt hij dan. Of: ‘Dit weekend spelen we tegen elkaar,’ waarbij hij met ‘we’ “zijn” club en “mijn” club bedoeld. Ik heb absoluut niets met voetbal, maar zo’n praatje vind ik hartstikke gezellig. Helaas heb ik wel al vele weddenschappen verloren, en hij al heel veel Twixxen gewonnen.

Er zit een jongen in deze klas die heel zwak is in wiskunde, maar zich wel vanuit zijn tenen inzet. Elke drie minuten komt hij naar mijn bureau toe om een vraag te stellen. ‘Daar ben ik weer, sorry,’ zegt hij dan. ‘Geeft niet, Marnix, ik vind het wel gezellig.’ En inderdaad, ik vind het gezellig, want dit zijn de enige twee leerlingen in de klas die ik wel oké vind.
Aan het begin van het jaar was deze klas enorm stil. Tijdens het zelfstandig werken werd er nauwelijks gepraat en als het te druk werd, waren ze na een waarschuwing meteen weer stil. Nu is dat anders. De meisjes beginnen los te komen en verliefd te worden, er wordt heel veel gekletst en die waarschuwingen hebben weinig zin meer. Heel jammer, want aan het begin van het jaar zag ik dit uur als ‘even rust’. Nu hoop ik alleen nog maar dat dit uur snel voorbij gaat.
Al met al weet ik wel dat ik het heb getroffen met mijn klas, hoor. Het had nog veel erger gekund, vooral als je kijkt naar klassen op andere scholen. Er zijn geen ruzies, geen vechtpartijen, geen eigenwijze leerlingen. Maar… ik mis de interactie zo!
Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten