dinsdag 2 september 2014

Waar maakte ik me druk om?

Zondagavond zat ik er doorheen. Tranen met tuiten, met als gevolg dat ik maandagochtend wakker werd met opgezwollen ogen. Dit is niet hoe een eerste schooldag moet beginnen. Met make-up was het goed weg te werken, gelukkig. Inmiddels zijn we twee werkdagen verder. Hoe zijn die dagen verlopen?

Het was weer even wennen om te moeten werken. Vroeg opstaan, collega's begroeten, honderden leerlingen om je heen. Toch zat ik vrij snel weer in het ritme en ik moet zelfs toegeven dat ik het onbewust wel heb gemist, dat werken. Vakantie hebben is heerlijk, maar gisteren en vandaag voelde ik me zo productief en actief. Dat is absoluut wat waard!

Ik was doodzenuwachtig voor mijn mentorles. Ik had alles goed voorbereid, dat was het punt niet. Ik was vooral heel nieuwsgierig naar de leerlingen. Toen ruim voor het afgesproken tijdstip al zeven meisjes binnenkwamen, voelde ik me vrijwel direct op mijn gemak. Ik heb even met ze gepraat, tot de andere leerlingen binnenkwamen.

Mijn mentorgroep bestaat uit 25 leerlingen. Daarvan zijn 16 meisjes en slechts 9 jongens. Aan het einde van vorig schooljaar werd me een klein groepje beloofd van hooguit twintig, uiteindelijk zijn het er toch iets meer geworden. Maar nu ik de groep drie keer heb gezien, zou ik er ook niet één willen missen. Wat een schatjes zijn het! 

Ook de lessen in de drie brugklassen verliepen goed. Dinsdag begon de dag met drie lesuren achter elkaar, wat ik niet gewend ben. Zeker voor een eerste schooldag leek het me erg zwaar. Gelukkig had ik er nauwelijks last van. De lesuren vlogen voorbij, voornamelijk omdat er zo veel te vertellen en de vragen was. Naast een korte kennismaking heb ik de leerlingen een lijstje laten opschrijven met wat ze bij zich moeten hebben in de les, ik heb ze kantlijnen in hun schrift laten tekenen en ik heb ze de belangrijkste regels verteld. De resterende vijf minuten heb ik gebruikt om een beginnetje te maken aan het eerste hoofdstuk. En ja, ze kregen meteen huiswerk mee. En nee, niet iedereen vond dat tof.

Achteraf snap ik niet waar ik me druk om heb gemaakt. Natuurlijk moeten de echt moeilijke dingen nog komen. Telefoontjes naar ouders, mentorgesprekken, de combinatie werken/studeren (en misschien zelfs verhuizen), vervelende leerlingen en vervelende collega's... Maar ik ben ervan overtuigd dat een goed begin het halve werk is. Vanochtend ben ik met veel plezier naar mijn werk vertrokken en donderdag ga ik dat absoluut weer doen.

Maar eerst morgen mijn eerste dag op de eerstegraads!

Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten