donderdag 20 februari 2014

Werkvorm: De wiskwis

Voor Valentijnsdag heb ik een quiz gemaakt voor mijn brugklasleerlingen. Het had niets met Valentijn of met de liefde te maken, het was een wiskundige quiz. Oftewel: een wiskwis. Dat ik de quiz uitvoerde op Valentijnsdag, was puur toeval. Of misschien ook niet.

Wegens een avondprogramma de dag voor Valentijn, waren alle leerlingen op 14 februari huiswerkvrij. De leerlingen liepen al enorm voor op het huiswerk en ik had geen idee wat ik anders met de les aan moest. Ik besloot dus dat er een activerende werkvorm verzonnen moest worden en ik kwam weer op mijn oude vertrouwde quiz, iets wat ik vorig jaar ook deed in mijn brugklas op de laatste lesdag.

De quiz had ik binnen een half uurtje gemaakt. Ik had vier ronden, te weten een spellingsronde, een ronde met meerkeuzevragen, open vragen en als afsluiting een rekenronde. De inspiratie voor de vragen, zo'n vijf per ronde, haalde ik uit de wiskundeboeken. Ik gebruikte alles uit de eerdere zes hoofdstukken, van rekenvolgorde tot ruimtefiguren, van assenstelsels tot kwadratische formules.

Ik wilde er een Ik hou van Holland-element inbrengen en dat deed ik door bij de eerste twee ronden (spelling en meerkeuze) per groepje een leerling naar voren te roepen. Alleen deze leerlingen mochten een antwoord geven. Bij de andere twee ronden wilde ik iedereen een kans geven. Zodra ze het antwoord wisten, moesten ze gaan staan. Zo kreeg iedereen een eerlijke kans om aan de beurt te komen.

Een groot nadeel, iets wat ik vrijwel elke keer ervaarde, is dat ik niet wist wie er als eerste ging staan. Bij de lastige vragen, waarbij iedereen echt goed moest rekenen, lukte dit nog wel, maar bij de makkelijkere vragen leek het alsof iedereen tegelijk ging staan. Ik probeerde zo goed mogelijk te herinneren wie ik als eerste zag staan, maar dat was niet zo eenvoudig. Vooral niet toen iedereen riep dat Pietje als eerste ging staan, of juist Jantje. Lastig!

Maar dat weerhoudt me er niet van om zo'n quiz niet nog eens te doen. Voor de brugklassers doe ik het weer op het einde van het schooljaar, het moet wel leuk blijven. Maar als ik binnenkort een les over heb in mijn 2havo-klas, ga ik absoluut voor hen ook een quiz in elkaar flansen.
Liefs!

2 opmerkingen:

  1. Beste Elseline Snelten,

    Dit is de eerste keer dat ik op je blog kijk en het leek me leuk een reactie te plaatsen (helemaal nadat ik las dat je dat op prijs zou stellen). Ik heb gegoogeld op ''blog wiskundedocent'' voor een opdracht voor mijn studie en kwam zo op jouw blog. Ik ben beginnend wiskundedocent en ben nog bezig voor mijn eerstegraads bevoegdheid.

    De laatste les voor de kerstvakantie heb ik ook een quiz gedaan in mijn wiskundeklas. Een quiz met lastige raadseltjes. De leerlingen moesten in groepjes de antwoorden doorgeven via de website socrative.com. De leerlingen mochten met hun smartphone de antwoorden insturen, ze vonden het geweldig dat ze hun mobiel een keer mochten gebruiken!

    Ik vind jouw idee van de quiz ook erg leuk! Hierdoor krijg ik ook weer inspiratie om een nieuwe quiz te maken voor een toekomstige les. Bedankt! Ik las je probleem met wie het eerste ging staan. Dit lijkt me inderdaad lastig. Dit is misschien op te lossen met het systeem op socrative.com. De leerlingen kunnen hun antwoorden dan digitaal insturen en je kan als docent goed zien welk antwoord het eerste binnenkomt.

    Ik hoop dat je mijn reactie leuk vindt en er misschien iets aan hebt. Wellicht reageer ik nog eens vaker!

    Groet, Ferdi Doddema

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Ferdi,

      Bedankt voor je reactie! Ik zie dat jij ook net een blog bent begonnen, eentje die in het teken van wiskunde staat. Leuk! Ik heb je bij mijn favorieten gezet.

      Ik ken de website nog niet, maar het klinkt heel interessant. Ik zit ook te denken om binnenkort een les te ontwerpen waarbij de smartphone centraal staat. Niet iedereen heeft zo'n telefoon, maar het merendeel van de klas wel. Heel interessant om daar eens iets mee te doen.

      Mocht ik er inderdaad iets mee doen - die kans is groot! - dan zal ik daar een blogje over tikken. Je ziet het vanzelf tegemoet. ;-)

      Groetjes,
      Elseline Snelten

      Verwijderen