maandag 30 juni 2014

Mijn klassen: klas 2A

Na drie blogposts over mijn brugklassen wordt het natuurlijk tijd voor wat mooie woorden over mijn 2havo-klas. Het scheelt dat ik dit nu schrijf in de laatste week van het schooljaar. Ik ken ze na twee jaar zo door en door dat ik er wel wat leuks over kan schrijven. En natuurlijk ben ik nu extra sentimenteel omdat ik ze volgend jaar enorm ga missen, want ook zorgt voor extra lovende woorden.
Ik ben niet altijd even positief over 2A geweest. Ze zijn wel lief hoor, voornamelijk de meisjes, maar tijdens het zelfstandig werken ging altijd maar de helft van de klas aan het werk, tijdens het nakijken van de proefwerken vlogen de onvoldoendes om mijn oren en het huiswerk werd ook al niet gemaakt. Ik werd er moe van!
Tot op een gegeven moment de knop bij mij om ging. Ik besloot iets anders te doen: de leerlingen in groepjes te zetten. Ik liet de leerlingen werken in groepjes van vier (en één groepje van zes, dat maakte mijn lokaalindeling wat praktischer). Ik legde de uitwerkingen van elk hoofdstuk neer en ik liet ze samenwerken. In een groepje van vier is er altijd wel één leerling die de stof snapt én een leerling die serieus wil werken. Deze twee leerlingen trekken de andere twee mee et voilà: ze zijn aan het werk.
Sindsdien vind ik ze veel leuker. Ik zie nu niet alleen meer die onvoldoendes – die er nog steeds wel zijn hoor – maar ik zie ook hun leuke kanten. Ze kunnen goed samenwerken, de klas is echt een team, de lieve meisjes helpen de stoere jongens met hun wiskundeopgaven (ja, want de meisjes zijn écht beter!) en ik zie ineens hun humor.
De klas zit vol verschillende leerlingen. Leerlingen die makkelijk vwo konden doen, maar die niet op hun tenen wilden lopen. Leerlingen die op het nippertje havo halen, en ook te veel leerlingen die havo niet aankunnen. Vanwege het niveau, maar voornamelijk ook vanwege gedrag of een vervelende thuissituatie.
Ik ga ze missen. Elke keer dat ik een steek van verdriet voel, moet ik mezelf er aan herinneren dat ik ze volgend jaar nog wel op de wandelgangen tegen zal komen. Helaas weet ik nu al dat er leerlingen zijn die volgend jaar niet terug zullen keren naar deze school. Ik ga deze leerlingen nóg meer missen en heel misschien zal ik zelfs wel een traantje om hen laten…
Liefs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten